Malware Support Menu

Support för skadlig programvara

Hur hackare fungerar

Hackare i filmer och TV-program visas ofta som tekniker som ensamvargar, knäcker koder för att komma åt hemliga data. I verkligheten riktar sig de flesta hackare till företag, inte individer, för att stjäla så mycket personlig information som möjligt för ekonomisk vinning eller för att sälja på den mörka webben. Detta börjar ofta med att få ett enda lösenord.

Hackare bryr sig inte om vems data de får; de vill ha det från så många människor som möjligt. Det är därför de riktar sig till stora företag med många kunder. Deras mål är att hitta en svag länk i säkerheten, som en olåst dörr, och när de väl är inne tar de så mycket personlig information som de kan.

När de väl har informationen använder de den antingen själva eller säljer den. Du kanske inte märker något fel med dina bank- eller onlinekonton direkt, men små, konstiga transaktioner kan vara ett tecken på att dina uppgifter har äventyrats.

Alla stulna data, som kreditkortsnummer, personnummer eller PIN-koder, kan leda till identitetsstöld eller ekonomisk förlust. E-postadresser och lösenord är också värdefulla. Hackare kan använda åtkomst till ett e-postkonto för att komma in på andra konton genom att återställa lösenord eller för att många människor använder samma lösenord för flera webbplatser.

Även bara en lista med e-postadresser är värdefull. Hackare kan prova att logga in på populära webbplatser med vanliga lösenord. Detta kallas brute-forcing, där skript provar tusentals lösenordskombinationer varje sekund. Här är några tips för att skapa starka lösenord:

Undvik enkla ersättningar: Att ändra bokstäver till symboler (som 5ymb0|) är inte tillräckligt säkert. Lägg inte bara till siffror: Att lägga till ett nummer i slutet av ett lösenord är lätt att gissa. Använd aldrig uppenbara lösenord: Lösenord som "lösenord" eller "123456" är mycket svaga. Undvik vanliga namn och fraser: Hackare använder skript för att gissa populära fraser och namn. Använd inte enstaka ordbok: Använd fraser eller meningar istället. Undvik mönster: Enkla sekvenser som 123abc eller qwerty är lätta att gissa.

Följ dessa tips för att skapa starka lösenord och bättre skydda din data från hackare.

Ett lösenord kan ofta komma åt flera konton eftersom användare återanvänder lösenord, ett faktum som cyberbrottslingar utnyttjar. Varje onlinekonto bör ha ett unikt lösenord. En lösenordshanterare, som Total Password, förenklar detta genom att föreslå slumpmässiga, säkra lösenord och fylla i dem automatiskt när du loggar in.

Vissa människor tror att de inte är måltavlor för identitetsstöld eftersom de inte har något att stjäla. Men cyberbrottslingar kan fortfarande öppna nya konton eller ansöka om lån i ditt namn, vilket skadar din kreditvärdighet även om de får avslag. De kan också komma åt dina vänner och familj när de får tillgång till din e-post. Det är avgörande att vara säker online, till att börja med starka lösenord.