Technical Support Menu

Total Cleaner Teknisk produktstøtte

Åpne porter? Hva nå?

Denne artikkelen vil hjelpe deg med følgende:

• Lær om åpne porter

• Finn ut hva sårbarheten ved å ha en åpen port er og hvorfor de utgjør en sikkerhetsrisiko

• Hvordan Total Cleaners nettverksskanner kan hjelpe deg med å finne og administrere dem

Hva er åpne porter?

En port, i nettverk, er en kanal eller kommunikasjonsendepunkt som letter tilkoblingen til en annen enhet. En åpen port er knyttet til en bestemt applikasjon eller tjeneste, tildeler den en numerisk verdi og letter overføringen av data mellom to endepunkter.

For eksempel, når du går inn på en nettside ved hjelp av hjemmedatamaskinen din, bruker enheten et angitt portnummer (f.eks. 443) på servere som er utpekt for Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS). Denne tilkoblingen lar deg surfe sikkert på Internett.

Hva er de to typene åpne porter?

Enheter koblet til internett bruker primært to Transport Layer Network Protocols: Transmission Control Protocol (TCP) og User Datagram Protocol (UDP). Disse protokollene etablerer kommunikasjon og dataoverføring ved å åpne porter fra en enhet til en annen. Både TCP og UDP overfører informasjon gjennom pakker, som er enheter med data gruppert sammen.

Når det gjelder TCP, etablerer datamaskiner en pålitelig forbindelse direkte med mottakerenheten, og sikrer at overførte pakker mottas på en vellykket måte.

På den annen side kobler enheter som bruker UDP også direkte til en eller flere mottakerenheter, men dataene strømmes uten noen bekreftelse eller bekreftelse på at pakkene er mottatt av mottakeren.

Det er viktig å merke seg at en lukket port avviser eller ignorerer innkommende pakker, enten fordi den er utilgjengelig eller det ikke er noe program som kan motta innkommende data.

Hva er noen av de beste portene som sannsynligvis vil være i bruk på nettverket mitt?

Det er 65 535 tilgjengelige porter som ruteren og nettverksenhetene kan bruke til å etablere nettverks- og internettforbindelser. De vanligste og mest kjente er under port 1024, for eksempel:

• *HTTP**: 80

• *HTTPS**: 443

• *FTP**: 21

• *FTPS/SSH** 22

Er alle åpne porter dårlige?

En åpen port i seg selv er ikke dårlig. Det er imidlertid godt å forstå hvorfor porten er åpen. Porter kreves for å kunne kommunisere over et nettverk. Hvis du har en feilkonfigurert server, ruter eller sårbar programvare kan det være farlig.

Hvordan overvåke og sikre åpne porter

Hvis du har en PC eller Windows-enhet, kan du installere Total Cleaner som har et innebygd Network Scanner-verktøy som søker etter åpne porter.

Skanner etter åpne porter med Total Cleaner

• Fra ytelsesoversikten, klikk på rullegardinmenyen og velg 'Verktøykasse' fra listen.
  • Klikk deretter på 'Nettverksskanner'.
  • Klikk på 'Åpne porter' og deretter den røde 'Skann nå'-knappen.
  • Hvis det oppdages, vil 'Mistenkelige åpne porter' vise en liste over tvilsomme porter etter IP-adresse
  • Undersøk portnumre ved hjelp av en søkemotor som Google
  • For å blokkere en åpen port, skriv inn 'Brannmur og nettverksbeskyttelse' fra Windows oppgavebehandling
  • Klikk deretter på 'Avanserte innstillinger'
  • I menyen til venstre klikker du på 'Inbound Rules' og deretter 'New Rule'
  • Velg alternativknappen 'Port' og klikk deretter på 'Neste'
  • <10 > Skriv inn det spesifikke portnummeret i feltet og klikk deretter 'Neste''

<11 > Til slutt velger du 'Blokker tilkoblingen'

Det er en god idé å skanne PC-en for åpne porter regelmessig for å identifisere mulige sikkerhetssårbarheter eller åpne veier som potensielt kan utnyttes av hackere.